Hjortmose Vindmølleprojekt, 6. maj 2014

2014-05-06 18:30

Trods af våde veje - og regn mødte 21 medlemmer op til aftenens tur, der gik via Lem til Hjortmose Nørhede Vindmøllepark - med Henrik Olesen forrest på sin larmende Aprilla.

Ved ankomsten til det imponerende Informationshus, som RAH og mølleparken har bygget ude i mølleparken, ventede daglig infohus-leder Irvin Christensen, Michael Møller og Bjarne Birkmose fra RAH og Karsten Sandal, formand for parken.

Michael og Bjarne fortalte om alt det tekniske omkring behandling af strømmen, der kommer ude fra de 22 Vestas møller. Hver mølle laver 3,3 Mw i timen - det sammen som en normal husstand bruger på et helt år. Strømmen fra møllens generator på 690 volt bliver ude i møllen gearet/transformeret op til 10.000 volt og ledt ind til Informationshuset - til RAHs transformatorer. Her bliver strømme så igen gearet op til 60.000 volt, inden det sendes videre til Lem Kjær, hvor det så bliver endnu engang gearet op til 150.000 volt. Ved at sætte spændingen op sætter man samtidig ampererne ned, så man ikke mister så meget energi i kablet under transporten - og samtidig kan bruge mindre tykke kabler.

De 22 møller producerer max ved 12 m/s vind - hvor de så sender 72 Mwh ud på elnettet. Det svarer godt og vel til, hvad RAH på en normal dag bruger i hele sit dækningsområde - så ganske imponerende. Strømmen kan forsynes ca. 57.000 husstande med strøm, når de kører optimalt.

Vingerne er 54 meter lange og selve møllehuset/nacellen står ovenpå et 94 meter højt tårn.

Karsten Sandal fortalte om hele processen med opkøb af 12 landbrugsejendomme i området, hvor familier skulle flytte og om hele tilblivelsen af mølleparken, som koster samlet ca. 750 mio kr.

Efter en spændende aften gik turen hjemover og nogle få sluttede af på Torvet.

Se billederne fra turen her.